youtube tiktok facebook instagram

Капи

Запитати

Капи

Ідеальний прикус та рівні зуби — мрія кожної людини. Крім брекет-систем, у стоматології використовуються спеціальні ортодонтичні засоби — капи для вирівнювання зубів. Наша стоматологічна клініка пропонує встановлення кап для дітей та дорослих з використанням сучасних матеріалів та обладнання. Гарантуємо професійність, комфорт, прийнятні ціни та повна відсутність болю. Чекаємо вас за адресою: Dr. Pechnikova medical center, вулиця Академіка Грушевського, 42, Рівне, Рівненська область. Працюємо тільки за попереднім записом.

Для чого потрібні капи

Капи чи елайнери — це прозорі еластичні конструкції, що одягаються на зуби нижньої чи верхньої щелепи. Конструкції дозволяють розв‘язати наступні ортодонтичні проблеми:
  • Вирівнювання зубів.
  • Повернення зубів, що мають неправильне положення, до зубного ряду.
  • Виправити скупченість зубів.
  • Виправити відритий, перехресний та мезіальний прикус.
  • Виправити скручені зубні одиниці.
  • Відкоректувати великі проміжки між зубами.
  • Виправити форму зубного ряду.
  • Скоректувати положення зубів мудрості.У порівнянні з брекетами, капи для дорослих та дітей мають наступні переваги:
    • Елайнери — це змінні конструкції, тому пацієнт може самостійно знімати та чистити капи.
    • Мають гладеньку структуру, тож людина швидко звикає до даного методу лікування.
    • Естетичний зовнішній вид.
    • Непомітні для оточення завдяки прозорості.
    • Повна безпека для емалі.
    • Не залишають металічного присмаку.Попри описану користь використання елайнерів, вони не здатні впоратися зі складними аномаліями прикусу, і це є їхнім єдиним недоліком.

Капи від бруксизму

Бруксизм – це несвідоме стиснення щелеп, яке супроводжується скреготом і скрипом зубів,
за рахунок чого відбувається стирання емалі та подальше пошкодження зубних одиниць,
що найчастіше відбувається під час сну вночі.

капи, Капи, “Ruby Dental Clinic”

Що таке бруксизм

Від бруксизму однаково страждають як діти, так і дорослі. Точних причин виникнення цієї недуги досі не встановлено. Існує кілька теорій про фактори, які провокують патологію, проте експерти сходяться на думці, що вона є комплексним наслідком психологічних, стоматологічних та неврологічних розладів. Найчастіше вони з’являються через зловживання шкідливими звичками (паління, алкоголь), стресів, прийому деяких психотропних препаратів, неврологічних розладів, неправильної роботи шлунково-кишкового тракту, індивідуальної анатомічної будови щелеп та скронево-щелепних м’язів.
Пацієнти, які страждають від бруксизму, часто не знають і не помічають його, в той час як оточуючі страждають від звуків, що виробляються під час скрегота зубами. Згодом непомітний і неусвідомлений рух щелепами уві сні призводить до погіршення спочатку стану деяких елементів зубощелепної системи, а потім і всієї ротової порожнини.
Більшість не надає особливого значення цьому захворюванню, проте стоматологи наполегливо рекомендують своїм пацієнтам звернутися до клініки при перших симптомах, щоб усунути і не допустити можливі численні згубні наслідки.

 

Чим небезпечний бруксизм

За рахунок бруксизму, викликаного мимовільним стиском щелеп, виникає значний тиск на зуби, що в кілька разів перевищує навантаження зубів під час прийому їжі. У зв’язку з цим деякі дентальні одиниці, а в деяких випадках і цілі ряди передчасно стираються аж до оголення дентинного шару.
Крім того, ця патологія тягне за собою ряд негативних наслідків, таких як:
Тріщини та відколи емалі;
Естетичні проблеми;
Втрата деяких дентальних одиниць;
Скорочення терміну служби ортопедичних/ортодонтичних конструкцій;
Передчасову заміну пломб;
Підвищений ризик захворюваності тканин пародонту;
Хворобливі відчуття та кровоточивість у яснах;
Вірогідність розвитку артриту, артрозу, клацань щелеп через надмірне навантаження скронево-нижньощелепного суглоба;
Схильність до частих запальних процесів у порожнині рота;
Необхідність ще більш складного та дорогого лікування для усунення спровокованих підвищеною стиранням зубів патологій.

Показання для носіння зубної капи на ніч при бруксизм
Відсутність лікування захворювання тягне за собою його розвиток, який умовно можна розділити на 4 стадії залежно від рівня зменшення коронкової частини:
I ступінь – до 1/3;
II – до 2/3;
III – більше 2/3;
IV – оголення шийки зуба аж до повного зникнення коронкової частини.
Кращим варіантом лікування бруксизму в стоматології на сьогоднішній день вважається носіння кап на ніч, а в деяких випадках і вдень. Показання для носіння капп є наступні моменти:

Дефекти прикусу;
Неправильне положення зубів:
Скученість і надкомплектність дентальних одиниць;
Часткова адентія;
Помітна втрата твердих тканин;
Утворення сколів та дефектів на емалі;
Зайве навантаження на окремі ділянки щелепи;
Зміна жувальних функцій та естетики зубів;
Спотворення вимови деяких звуків;
Патології роботи скронево-нижньощелепного суглоба;
Підвищена чутливість до холодної та гарячої їжі;
Прогресуюча візуальна зміна овалу обличчя.

Види кап для зубів при бруксизмі
Капи для лікування зубів при бруксизмі дуже різноманітні. Залежно від призначення, способу виготовлення та лікарського ефекту їх поділяють на:
Денні капи
Призначені для пацієнтів, які навіть при свідомості під час неспання постійно мимоволі стискують зуби. Такі пристрої виготовляються з прозорих матеріалів, одягаються на внутрішню частину зубних рядів, абсолютно непомітними для оточення. З ними можна без спотворення дикції спілкуватись і навіть вживати не надто тверду їжу.
Нічні капи
Застосовуються щодо пацієнтів, які неусвідомлено скриплять зубами під час сну. Вони бувають повністю прозорі, так і виготовлені під колір емалі або яскравого кольору (обумовлено відсутністю вимоги до естетичності). Залежно від конкретної клінічної картини та стану ротової порожнини капа від бруксизму може надягатись на верхню щелепу або на обидві одночасно.
Стандартні капи
Недорогі вироби, готові до використання відразу ж після покупки, однак вони не повторюють точно контури щелепи, внаслідок чого можуть викликати дискомфорт під час носіння.
Термопластичні капи
Вироби приймають форму близьку до контурів щелепи, після того як їх опустять у гарячу воду перед першим використанням. Мають більш високий комфорт носіння.
Індивідуальні капи
Виготовляються по індивідуальних зліпках щелеп, повторюючи форму зубних рядів з урахуванням товщини та інших параметрів. Ціна таких виробів помітно вища, але на відміну від аналогів вони максимально повторюють анатомію зубних рядів, зручні в носінні та довговічні.
Профілактуючі капи
Використовуються для захисту зубів при періодичних проявах захворювання. Їх зазвичай застосовують лише вночі, коли пацієнт не може проконтролювати свої дії під час сну.
Репозиційні та резонуючі капи
Призначаються при більш серйозних випадках стирання зубних рядів, надання не тільки захисну функцію, але і терапевтичну, надаючи або систематичний тиск на суглоб, щоб змінити його положення і знизити навантаження, або розслаблюючу дію з метою зняти спазми шляхом впливу на м’язи щелепи.

Індивідуальні капи при бруксизмі
Капи, виготовлені за індивідуальними параметрами щелеп конкретного пацієнта, виробляються в зуботехнічній лабораторії. Застосовують їх в особливо складних випадках захворювання, коли стираність зубів особливо виражена, внаслідок чого потрібна серйозна корекція зубних рядів.
Точність такої конструкції дозволяє ефективніше впливати на щелепні м’язи. Підганяння під пацієнта в результаті настільки точне, що після того, як її надягають, миттєво стихають м’язові спазми, вщухає головний, скроневий або шийний біль. Саме тому при такому патологічному стані, як бруксизм капа є найкращим рішенням.
Єдиний мінус – висока ціна через використання праці кількох фахівців та високу точність виготовлення протягом декількох днів/тижнів.

Виготовлення капи для зубів при бруксизмі (процес виготовлення)
Індивідуальні капи виготовляють із спеціального прозорого/непрозорого пластику методом формування за допомогою 3Д-моделювання, щоб воно ідеально відповідало зубному ряду.
Умовно, виготовлення індивідуальної капи виглядає таким чином:

Зняття зліпків із щелеп;
Відправлення отриманих зразків та даних до зуботехнічної лабораторії;
Відлиття гіпсової моделі;
Виготовлення капи;
Прикладка, припасування та встановлення виробу на щелепу.
Правильно виготовлена індивідуальна каппа щільно прилягає до зубів, не викликає дискомфорту, її можна самостійно вдягати та знімати.

Функції капи від бруксизму

Зменшення навантаження на щелепний суглоб;
Збереження поверхні та внутрішніх тканин зубів від стирання;
Профілактика зміщення та розхитування окремих одиниць;
Запобігання поломці ортодонтичних/ортопедичних конструкцій;
Зниження активності жувальних м’язів;
Зниження м’язової напруги та болю;
Усунення ризику спотворення прикусу.

Догляд за зубною капою
промивати вироби під охолодженою водою, і ні в якому разі не в гарячій, щоб унеможливити деформацію під впливом високої температури;
при необхідності очищати зубною щіткою;
періодично 1 раз на тиждень промивати розчинами, що дезінфікують;
виключити потрапляння прямих сонячних променів та механічні пошкодження;
не використовувати при вживанні надто твердої їжі;
зберігати у спеціальному футлярі або у воді;
у разі поломки звернутися до лікаря-стоматолога.
Крім того, необхідно регулярно відвідувати стоматологічну клініку для регулярних оглядів та корекції результатів лікування.

Етапи корекції за допомогою елайнерів

Лікування за допомогою кап в стоматології проходить в декілька етапів:
  1. Перша консультація, під час якої лікар оцінює стан зубів пацієнта, робить зліпок щелепи та розробляє план лікування.
  2. Зліпки передаються у лабораторію для виготовлення елайнерів. У деяких випадках потрібно декілька кап, для кожного етапу лікування.
  3. Стоматолог встановлює готові капи на зуби пацієнта, вчить користуватися та доглядати за конструкціями.
  4. Упродовж всього часу лікування людина приходить на контрольні огляди, де лікар дає рекомендації та при необхідності змінює капи. 
  5. При досягненні результату спеціаліст може призначити носіння ретейнера для закріплення лікування.

    Якщо ви давно мрієте про те, щоб вирівняти зуби чи виправити прикус, але відкладаєте візит до клініки, бо з острахом ставитися до стоматології, приходьте до нас.
    Маємо великий досвід лікування дорослих та дітей, працюємо делікатно, професійно, без болю та страху. 

    Чекаємо на вас. Запис за номером 0685342760. 

    З повагою, ваш лікар Кухаревич Олексій Віталійович.
капи, Капи, “Ruby Dental Clinic”

Залишились питання ?
Запитуй у Кухаревича Олексія